Wat is snailmail?

Snailmail, wat is dat nou precies? Op deze website vindt je alles wat hiermee te maken heeft, en hoe je ermee kunt beginnen. Maar wat houdt het woord snailmail nou precies in? Letterlijk vertaald betekend het slakkenpost. Dus alle post die echt in je brievenbus wordt bezorgd, en een aantal dagen nodig heeft om op de plaats van bestemming te komen. Tegenwoordig communiceren we bijna alles via de mail en social media, en vallen er alleen nog maar rekeningen en vervelende enveloppen op je deurmat. Dus wat is er nou leuker dan een handgeschreven brief of een mooie kaart? En tegenwoordig worden er nog veel meer dingen verstuurd dan brieven en kaarten, er worden hele projecten van papier voor gemaakt. Kijk maar eens op pinterest of instagram onder “snailmail ideas”, je vindt de meest uiteenlopende creaties.

Als je net begint met snailmailen zie je waarschijnlijk veel verschillende begrippen voorbij komen. Sommige zijn nieuw voor je en daarom worden deze hier verder uitgelegd. Wil je beginnen met snail mail versturen, en wil je weten wat je precies nodig hebt? Dat lees je hier.

Mocht er toch iets niet duidelijk zijn, vraag gerust! Op onze Facebookpagina blijf je op de hoogte van het allerlaatste nieuws op het gebied van post, brieven, kaarten, postzegels, leuke zelf maak ideetjes en de laatste blogs op deze site. Mis je hieronder nog een begrip uitgelegd? Meld het gerust!

  • Stationary Dit zijn materialen die je gebruikt bij het maken van snail mail. Denk aan leuke pennen, mooi briefpapier, gekke stickers, enveloppen en nog meer. Op deze site lees je hele leuke ideeën op het gebied van stationary, er is zelfs een speciaal kopje in het menu voor. Ben je op zoek naar stationary? In het menu bij webshops vindt je hele leuke winkels!
  • Penpalls/penvriendinnen Dit zijn de personen met wie jij schrijft. Een penpall is het Engelse begrip voor penvriend(in). Je kunt met penvriendinnen in het buitenland schrijven, maar in ons eigen land zijn ook heel veel te vinden. Het is maar net wat jij leuk vind. Ben je op zoek naar een penvriend(in)? Die kun je op verschillende manieren vinden. Op deze site staan regelmatig oproepjes van personen die een penvriendin zoeken, en je mag zelf ook een advertentie laten plaatsen door een oproep te sturen naar ons email adres (contact@snail-mail.nl) Daarnaast kun je ook op diverse websites zoeken die hier speciaal voor gemaakt zijn. De meest betrouwbare is het forum is van postcrossing. Hier kun je een advertentie plaatsen, daarvoor moet je eerst wel een account voor het forum aanmaken. Je kunt in het Nederlandse deel een oproep in het Nederlands plaatsen en de overige delen van het forum moet alles in het Engels. Let er wel op dat je nooit zomaar je adres geeft. Er zijn tegenwoordig ook veel Facebook groepen waar je een oproepje kunt plaatsen, of kan deelnemen aan een thema snail mail ronde. 
  • Postcrossing Met dit project is de snailmail verslaving voor velen begonnen. Het is een geweldig project waarbij je post (meestal kaarten) uitwisselt met mensen over de hele wereld. Omdat veel mensen vragen hebben over postcrossing is er een apart hoofdstuk op deze site waarin alles wordt uitgelegd over postcrossing. Klik hier om daar te komen.
  •  Round Robin Dit is een doorgeef project. Je kunt je hiervoor aanmelden op diverse forums en Facebookgroepen. Hiervoor wordt vaak een licht gewicht boekje of schrift gebruikt, waarin door meerdere mensen een aantal pagina’s wordt opgevuld door er in te schrijven en knutselen. Meestal is er één beheerder die alles bijhoudt, waar welk boekje is, en naar wie jij het moet opsturen als je klaar bent. Er doen dus meerdere mensen mee aan een ronde, en ook jij krijgt van al deze personen het boekje één keer. Aan het einde van een ronde krijg je dus een mooi gevuld schrift terug. Soms zijn er bepaalde thema’s of je schrijft zelf nog een verhaaltje voorin je eigen round robin boekje, over jezelf en wat je leuk vindt.
  • Traveling notebook Bij een traveling notebook schaf je zelf een notieboekje of schrift aan waarbij je zelf moet zoeken naar mensen die erin schrijven en knutselen. Ook moet je zelf bijhouden naar wie het boekje moet worden gestuurd nadat het door een persoon is ingevuld. Houdt wel altijd rekening dat je niet een te dik boekje koopt, dit scheelt weer in verzendkosten.
  • Swappen Is elkaar cadeautjes sturen. Ook dit heb ik al een aantal keer gedaan, en het is erg leuk! Je kunt ze creatief inpakken en het leukste is, je krijgt zelf ook cadeautjes terug. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je met iemand een swap gaat doen. Het gewicht, houdt beide een bepaald gewicht aan (bijv.500 gram) zodat er niemand teleurgesteld wordt en je van te voren weet hoeveel verzendkosten je ongeveer kwijt bent. Wat ook handig is, is om een bepaald thema aan te houden. Bijvoorbeeld kerst, halloween, zomer, pasen of stationary spulletjes. het leukste is om het tegelijkertijd uit te pakken. Meestal komt het voor dat de ene het pakket al eerder heeft. Vaak wacht ik dan even tot mijn swap partner het pakket ook binnen heeft en dan gaan we live op Skype uitpakken. Zo zie je ook nog de reactie van jou gemaakte swap pakket!
  • DIY Dit is een afkorting van DIYourself, dus spulletjes die je zelf maakt. Op internet kom je deze term vaak tegen als je zelf snailmail gaat maken. Op YouTube kun je hele leuke DIY video’s vinden voor het maken van leuke snailmail. En deze zijn dan meestal stap voor stap uitgelegd.
  • Pocketletter Deze worden steeds meer gemaakt en verstuurd, kijk eens op instagram of pinterest voor inspiratie! Een pocketletter, ook wel pocketsheet genoemd, is eigenlijk niks anders dan een doorzichtig mapje met 9 vakjes (3×3) waarin bijv. pokémon of baseball kaarten worden bewaard. In Amerika is een creatieve dame geweest die hier van pocketletters is gaan maken. Omdat de sheet doorzichtig is kun je aan één zijde je brief in delen stoppen en aan de ander kant een mooi knutsel project maken. Op deze site komen nog vele blogs over pocketletters te staan! Je koopt pocketletter sheets bij diverse webshops en speelgoed winkels. Je kunt de pocket letter ook verknippen tot 3-vaks pocketletters. Dan hoef je maar 3 vakjes in te vullen en dit scheelt je weer in de verzendkosten. Als je een mooie pocketletter hebt gekregen kun je hem heel handig bewaren in een map, omdat er gaatjes in de zijkant zitten.
  • Flipbook Dit zijn papier projecten waar je zelf een boekje gaat maken van papier. Als je hiermee begint en nog niet zoveel ervaring hebt met knutselen, raad ik je zeker YouTube aan. Zoek dan met de term: flipbook tutorial voor beginners, zo vindt je leuke video’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een mooi boekje maakt. Sommige video’s zijn wel in het Engels, maar er zijn ook Nederlandse Youtubers die hier filmpjes over maken.
  • Traveling envelop Als je in een snailmail groep zit, wordt er wel eens een traveling envelop georganiseerd. Een persoon(A) vult een envelop en stuurt deze op naar een persoon(B) die hier ook aan meedoet. Als deze envelop is aangekomen bij persoon B haalt diegene er een aantal spuelletjes uit, wat hij/zij gebruiken kan. Vervolgens vult persoon B de envelop weer op met spulletjes en gaat deze naar de volgende persoon (C) in de lijst. Zo reist de envelop van de ene naar de andere persoon en deel je je spullen met elkaar die jij misschien niet meer kan gebruiken. Soms is er een thema envelop, maar houd er altijd rekening mee dat je er spulletjes in stopt die nog wel bruikbaar zijn. Sommige groepen hanteren hier regels voor.

 

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.