Postcrossing

Postcrossing is een prachtig project waar voor veel mensen de liefde voor post is begonnen. Het is een internationale site waarbij je jou eigen account aan maakt en zo kaarten stuurt en ontvangt van over de hele wereld. Het is een goed geregelde organisatie en een geweldig platform om te beginnen met post versturen. Omdat we vaak vragen krijgen en we jullie duidelijk willen uitleggen hoe postcrossing precies werkt, hebben we een pagina aangemaakt. Hier lees je hoe je een account aan maakt en je de kaarten vestuurd en wat je moet doen als je kaarten hebt gekregen. Lees het allemaal goed door en vergeet ook zeker niet de tips door te lezen. Heb je nog vragen of een tip? Plaats ze hier gerust in de reacties hieronder. Let wel op, postcrossing is een project waarbij de Engelse taal wordt gebruikt.

Voorbereidingen

Voordat je begint met postcrossing is het handig om alvast wat ansicht kaarten en postzegels in te slaan. Dan kun je, nadat je je account hebt aangemaakt, direct beginnen met jou eerste kaart schrijven en te versturen. Let bij de postzegels op dat je ook zegels voor het buitenland koopt, want de tarieven naar het buitenland zijn anders.

Een account aanmaken

Op www.postcrossing.com kom je in het start scherm terecht. Hier kom je direct al een optie tegen om je eigen postcrossing profiel aan te maken. Vul jou gegevens in en let goed op dat je jou adres goed invult. Lees ook de voorwaarden en privacy policy goed door. Ga je overal mee akkoord en heb je alles goed ingevuld? Klik op “Sign me up”! Nu heb jij je postcrossing profiel aangemaakt!

Je komt direct al in het scherm terecht waar jij je eerste kaart kunt versturen. Wil je eerst je profiel aanpassen? Klik dan rechtsboven op “settings”, nu kom je in het scherm terecht waar je jou eigen profiel kan wijzigen.

Profiel wijzigen

Nu je bij jou instellingen bent gekomen kun je uit vier opties kiezen: account, profiel, adress en avatar. Deze opties leggen we nu per onderdeel aan jou uit.

Account: Hier kun je onder andere jou wachtwoord en mailadres  wijzigen en en je account op pauze zetten. Wil je even een pauze inlassen voor postcrossing? Of ben je helemaal niet meer actief? Vul dit dan in, dan krijg je even geen kaarten meer. Als je een tijdje niet meer actief bent wordt je account automatisch op inactief gezet, dit kun je later weer op actief zetten. Ook kun je hier invullen hoe je op de hoogte wilt worden gehouden en welke informatie je wel en niet wilt ontvangen.

Profile:  Hier kun je wat meer persoonlijke informatie delen met degene die jou een kaart gaat sturen. Je kunt hier ook je verjaardag, geslacht, website en talen invullen. Hier kun je ook een verhaaltje over jezelf delen, hobby’s en interesses. Lijkt het je leuk om een bepaalde soort kaart te ontvangen? Bijvoorbeeld een specifiek dier, bloemen, auto’s, cartoons enz. Dat mag je ook in je profiel zetten, maar weet wel dat het niet verplicht is om een kaart uit jou lijstje te sturen. Het is meer een hulpmiddel om een leuke kaart te sturen die bij iemand past.

Adress: Ga je verhuizen? Hier kun je jou adres wijzigen. Dit kan iedere 60 dagen gewijzigd worden.

Avatar: Bij het onderdeel Avatar kun je een afbeelding voor jou profiel plaatsen.

Je eerste kaart versturen

Nu is het dan tijd om je eerste kaart te versturen. In het menu “home” kom je weer op de start pagina terecht. Hier zie je onder andre twee afbeeldingen staan: Send a postcard en Register a postcard. Om een kaart te versturen klik je op “send a postcard”. Lees de regels even door (dit moet je per kaart een akkoord geven) en klik op dat je ermee akkoord gaat en vervolgens op “Request adress”. Nu kom je op het profiel van degene waar jij je kaart naartoe gaat sturen. Wat ook heel belangrijk is dat er een Postcard ID staat en het adres.

Heb je een geschikte kaart gevonden voor de ontvanger? Schrijf als eerste het adres er goed duidelijk leesbaar op. Daarna schrijf je de Postcard ID ook op de kaart. Deze ID is heel erg belangrijk omdat dit een unieke ‘code’ is voor jou kaart. Zonder deze code kan de ontvanger jou kaart niet registreren. En als jou kaart niet geregistreerd wordt ontvang jij ook geen kaart. De Postcard ID begint voor Nederlanders altijd met NL en daarachter volgt een cijfercode. Deze code is eigenlijke het aantal kaarten dat al vanuit Nederland is gestuurd en loopt dus op.  Schrijf ook de ID duidelijk op de kaart.

Naast het adres en Postcard ID schrijf je een leuke boodschap op de achterkant van jou kaart. Als laatste plak je een postzegel op de kaart! Klaar om te verzenden! Het kan soms enige tijd duren voordat jou kaart aan komt op het adres, soms wel weken. Duurt het echt erg lang? Dan kun je een berichtje sturen naar de ontvanger.

Als de kaart is aangekomen bij de ontvanger, gaat hij/zij deze registreren aan de hand van het Postcard ID. Ook kan de ontvanger dan een klein berichtje terug schrijven, hiervan krijg je bericht in je persoonlijke email.

Er geld een limiet voor het aantal kaarten dat tegelijkertijd onderweg is, en is er een kaart geregistreerd? Dan mag je weer een nieuwe kaart sturen. En nog leuker is dat iemand anders nu jou adres krijgt, zodat jij binnenkort ook je eerste kaartje krijgt!

Je hebt post!

Gefeliciteerd! Jou eerste postcrossingkaartje is binnen! Probeer de kaart nu zo snel mogelijk te regeristeren, dit doe je als volgt. Log in op de postcrossing sote en klik op de afbeelding “register a postcard”. Je komt nu in een nieuw scherm terecht. Bij het invullen van de Postcard ID vul je eerst de landcode in en in de kolom ernaast de cijfercode. Eronder schrijf je een kort bedankje of een ander boodschap aan de verstuurder, dit wordt vaak erg gewardeerd. Klaar? Registreren maar! Nu heb jij jou eerste kaart geregistreerd!

Tips & Trics

  • Stuur je meer dan alleen één kaart? Hou dan goed het gewicht van je post in de gaten. Het zou zonde zijn dat jou post niet aankomt omdat je te weinig zegels hebt geplakt!
  • Je merkt vast al dat de Postcard ID erg belangrijk is, een goede tip is dat je de ID twee keer op de achterkant van de kaart schrijft. In sommige landen worden de kaarten gestempeld of er komt een sticker overheen. Schrijf je ID er twee keer op, dan heb je kans dat de kaart alsnog wel geregistreerd kan worden.
  • Je kunt ook foto’s maken van jou verstuurde en ontvangen kaarten. Zo kun je ook voorkomen dat je dubbele kaarten krijgt. Hoe dit werkt lees je op de site.
  • Op onze site bij webshops vind je leuke winkels waar kaarten voor postcrossing verkocht worden.
  • Lees altijd goed het profiel door van degene waar jij je kaart naartoe gaat sturen. Soms heeft de ontvanger de kaart liever in een envelop (i.v.m. met beschadigingen) of verzamelt hij/zij speciale kaarten. Het is niet verplicht om een kaart te sturen die de ontvanger wil, het gaat allemaal om het idee dat je een  kaart ontvangt.
  • Ga je op vakantie? Stel je profiel dan even in op travel mode. Als iemand jou een kaartje heeft gestuurd en dat duurt wat langer, kan de verstuurder zien dat je op vakantie bent en het daarom iets langer duurt voordat jij de kaart registreerd.
  • Als je postcrossing echt heel leuk gaat vinden, kun je altijd een voorraadje met kaarten aan gaan leggen.
  • Moet je een kaat versturen met een ingewikkeld adres? Je kunt het adres ook printen! Daarvoor kun je klikken op “print this adress” bij de verzendgegevens.
  • Voor veel gestelde vragen kun je op de site van postcrossing terecht.

Bron afbeelding: www.postcrossing.nl

 

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.