Enveloppen mail tutorial

In deze tutorial lees je hoe je van twee enveloppen een mooie snailmail maakt. Er zijn twee voorbeelden zoals je op de foto’s kunt zien. Een in een valentijns- en een gorjuss thema. Deze enveloppen mail is vrij simpel en snel om te maken, dus ben je een beginner? Lees gerust verder! Je kunt natuurlijk meerdere enveloppen toevoegen om het boekje wat dikker te maken. En je kunt je helemaal uitleven met leuke tape, lintjes, stempels en mooi papier. Voor deze tutorial zijn twee standaard witte enveloppen gebruikt. Je kunt deze snailmail ook maken met andere formaten en kleuren enveloppen. Veel plezier!

Wat heb je nodig?:

 • 2 enveloppen
 • Karton
 • Papier
 • Lijm
 • Dubbelzijdig tape
 • Potlood
 • Gum
 • Schaar
 • Liniaal
 • Washitape
 • Stickers
 • Overige spulletjes die je voor het versieren kunt gebruiken.

Stap 1 : Leg de twee enveloppen neer zoals op de onderstaande foto. Je schuift de flappen in elkaar zodat er een boekje ontstaat. Schuif ze niet helemaal strak tegen elkaar, je hebt straks wat ruimte nodig omdat je de enveloppen nog gaat vullen. Als je ze te dicht tegen elkaar aan plakt, wil het niet meer goed dicht. De flap aan de binnenkant van het boekje plak je eerst vast. Let er op waar je lijmt, plak de envelop niet helemaal dicht aan de binnenkant, hier doe je later nog een brief in. Daarna plak je ook de flap aan de buitenkant vast.

Stap 2 : Kies voor de buitenkant van je enveloppen een mooi stuk karton. Gebruik een envelop als sjabloon, en teken hiermee met potlood een stuk karton af en knip het uit. Herhaal dit nog een keer. Meet het eventueel na en gebruik een liniaal om de lijnen strak te krijgen. In het voorbeeld van de valentijn enveloppen mail is er een klein randje wit overgelaten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de enveloppen helemaal te bedekken

Stap 3 (optioneel) : Als je inkt hebt en een speciaal sponsje kun je de randen nog mooi afwerken. Dit geeft een leuke effect zoals je kunt zien op de foto’s. Heb je nog een mooie hoek pons? Deze kun je heel goed gebruiken voor de afwerking.

Stap 4 : Nadat je de buitenkant met karton hebt beplakt, ga je verder met de binnenkant. Je kunt de binnenkant op verschillende manieren maken. Houdt er hier rekening mee dat je in het midden een strook ruimte over houdt (zoals je ziet op de onderstaande foto.)

Stap 5 : Nu kun je de witte ruimte gaan opvullen met een stukje papier of karton. Deze schuif je er een stukje achter en plak je vast. Je kunt ook alles in dezelfde kleur houden, het is maar net wat jij wilt! Je kunt eindeloos variëren met combinaties van kleuren en printjes. Zoals je ziet heb ik rechts onder nog een extra stukje karton vastgemaakt, deze is aan de bovenkant open zodat er straks nog leuke goodies in kunnen.

Stap 5 : Nu kun je beginnen met het afmaken van je enveloppen snailmail. Het is handig om eerst met washitape de randjes in het midden weg te werken. Je kunt hiervoor echt heel veel spulletjes gebruiken! Paperclipjes, kaarten, stickers, lint en stansjes of mooie stempels. Hieronder staan de voorbeelden van de binnenkant, om je wat inspiratie te geven. Op instagram en pinterest vind je ook heel veel inspiratie van andere creatievelingen. Zoek eens op bepaalde hashtags zoals: #snailmailideas #flipbooks of #snailmailinspiration . Je zult versteld staan van de mogelijkheden en de creativiteit van anderen!

Tips & Trics

 • In plaats van lijm kun je ook tissue tape gebruiken ( te koop bij de Action) dit hoeft namelijk niet te drogen, en je karton blijft mooi.
 • Je kunt ook nog kleine verassings envelopjes toevoegen, zoals gedaan is in het gorjuss voorbeeld. Dit plak je makkelijk vast met twee stukjes washi tape aan beide zijden en geeft ook een leuk effect.
 • Thee is lekker plat en kun je ook mee sturen als goodie.
 • Heb je nog mooie pagina’s uit tijdschriften? Deze kun je ook heel goed gebruiken!
 • Je kunt je enveloppen mail in leuke thema’s maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pasen, lente, dieren, bloemen en zomer.

Maak je ook een snailmail van enveloppen? Deel het gerust met in de reacties op Facebook of op Instagram met de hashtag #elkedagpost . Heb je nog vragen? Stuur gerust een berichtje naar contact@snail-mail.nl of via Instagram of Facebook. Heel  veel creatief plezier gewenst!

Dit artikel is geplaatst in Do It Yourself en getagged , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.